Ana içeriğe atla

Zülal Kalkandelen

Zülal Kalkandelen

Zülâl Kalkandelen, Türk gazeteci/yazar, müzik eleştirmeni, radyo programcısı, çevirmen.

Ankara'da doğan Zülâl Kalkandelen, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nü bitirdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi dalında, İdris Küçükömer'in Düzenin Yabancılaşması adlı kitabının eleştirisi üzerine yazdığı tezle Yüksek Lisans derecesini aldı.

1996-2000 yılları arasında CNBC-e ve NTV'de yapımcı, program koordinatörü ve program bölümü sorumlusu olarak çalıştı. Kalkandelen'in yapımcısı olduğu INFO adlı program müzik firmalarının Türkiye temsilcilikleri tarafından "En İyi Müzik Programı" seçildi. Kalkandelen, NTVMSNBC haber sitesine yazılar yazdı. 2001 yılında New York’a yerleşti ve Cumhuriyet gazetesine New York yazıları yazmaya başladı. Bununla beraber Roll, Aktüel, Tempo gibi dergiler için müzik yazıları yazdı. 2004'te Amerika'da Demokratik Parti ve Cumhuriyetçi Parti kurultaylarını Cumhuriyet gazetesi adına izledi. Dünyanın en büyük metropollerinden New York'un sosyal ve kültürel yaşamını ele alan deneme tarzındaki ilk kitabı "New York’u Yaşamak", Remzi Kitabevi tarafından yayımlandı. Deneme tarzındaki kitap, dünyanın en büyük metropollerinden New York'un kültürel ve sosyal yaşamına ışık tutmaktadır. 2004 yılında Amerikan siyasi sistemini ve 2004 Başkanlık seçimlerini ele alan ""30 Saniyede Bush"" (Amerika'da Medya ve Siyaset) adlı kitabı yine Remzi Kitabevi’nden çıktı. '2005-yılında ise ilk romanı "Utanmış Sessizlik" yayımlanan Kalkandelen, 2005’ten bu yana Cumhuriyet'te müzik ve Cumhuriyet Pazar'da da "Dünyalı Yazılar" adlı köşesinde siyaset yazılarına devam etmektedir. 2005'ten itibaren çeşitli kitapların editörlüğünü üstlendi, çevirileri yayınlandı. 2011'de ""İkinci Cumhuriyetçiliğin Temelleri"" adlı kitabı Cumhuriyet Kitapları'ndan çıktı ve 2. baskısı yapıldı. 2012'de Amerika'da Demokratik Parti Kurultayı'nı akredite basın mensubu olarak Cumhuriyet gazetesi adına izledi.

Hayvan hakları üzerinde sıklıkla duran Zülal Kalkandelen etik vegandır. Türkiye'de tanınmış bir müzik yazarıdır. Müzik yazılarını topladığı blogu ülkenin en iyi müzik bloglarından biri seçilmiştir.[kime göre?] 2012'nin sonunda Dinamo FM'de pazartesi günleri 20.00-21.00 arasında canlı yayınlanan Vegan Logic adlı müzik programını hazırlayıp sunmaya başladı. Ekim 2014'ten bu yana aynı programı Açık Radyo'da hazırlayıp sunmaktadır.

Eylül 2013'te Can Başkent ile birlikte yazdıkları Veganizm: Ahlakı, Siyaseti ve Mücadelesi adlı ilk Türkçe vegan kitabı Propaganda Yayınları tarafından yayınlandı.

Birçok kitabın çevirmen ve editörlüğünü üstlendi.

Ekim 2013'te Kült Neşriyat tarafından basılan Hayvan Hakları & Veganizm kitabının sunuş metni ona aittir.

Mayıs 2014'te Chris Hedges'in İngilizce kitabından çevirdiği Savaş - Bizi Anlamlandıran Güç adlı kitap Paloma Yayınevi'nden çıktı.

Ekim 2015'te Jeffrey Moussaieff Masson'un sağlıklı ve etik beslenme rehberi niteliğindeki kitabı The Face On Your Plate adlı kitabını Türkçeye çevirdi. Tabağındaki Yüz - Gıda Hakkındaki Gerçekler adlı kitap Paloma Yayınevi'nden yayımlandı.

2018'de alanında ilk Türkçe telifli eser olan Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü adlı kitabı Kült Neşriyat tarafından yayınlandı.

2018 yılında Cumhuriyet gazetesine "Direnç ve Umut" adlı köşesiyle köşe yazarı olarak döndü.

2019 yılında Şiddetsiz Toplum Derneği tarafından "Yazı ve konuşmalarında, başta hayvan özgürlüğünü savunması, hayvana, çevreye ve insana yönelik şiddete karşı çıkması, bu konularda gönüllü olarak girişimlerde bulunması veya yapılan girişimlere katkı vermesi nedeniyle" Hayvan Hakları alanında Şiddetsiz Yaşam Ödülü'ne değer görüldü.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azra Arat

Hümanist görüşün temsilcilerinden çevirmen, deneme ve inceleme yazarı Azra Erhat 6 Haziran 1915'te İstanbul'da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Belçika'da yaptı. 1939'da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'ni bitirdi; Klasik Filoloji Bölümü'nde asistan olarak göreve başladı. 1946'da doçent oldu. 1948'de aynı fakültedeki öğretim üyeleri Pertev Naili Boratav, Behice Boran, Adnan Cemgil, Niyazi Berkes'le birlikte, sol görüşlü olduğu gerekçesiyle üniversiteden uzaklaştırıldı. 1949-1950 arasında Yeni İstanbul ve Vatan gazetelerinde çalıştı. Daha sonra Milletlerarası Çalışma Bürosu'nda kütüphanecilik yaptı. Yunan klasiklerinden yaptığı çevirilerle tanınan Azra Erhat'ın ilk çevirileri Tercüme dergisinde çıktı. A.Kadir'le birlikte Homeros'un İlyada destanından yaptığı çevirinin birinci cildi 1959'da Habib Törehan Bilim Ödülü'nü, üçüncü cildi 1961'de Türk Dil Kurumu Çeviri Ödülü'nü aldı. İlyada'nın tam çeviris...

Haşim İşcan

1898’de Edirne’de doğan Haşim İşcan, Edirne Lisesi'nden mezun oldu. 1922’de Mülkiye Mektebi’ni bitirerek bir süre Edirne Kız Öğretmen Okulu’nda ve Edirne Lisesi’nde öğretmenlik yaptı. Özel kalem müdürlüğü, kaymakamlık, emniyet müdürlüğü ve mülkiye müfettişlik gibi görevlerde bulundu. 1933’te Siverek kaymakamlığı ile başlayan yöneticilik yaşamını Tekirdağ, Erzurum, Antalya, Bursa ve Samsun illerinde valilik yaparak sürdürdü. Bu yörelerde 400'den fazla ilkokul açtı. Hastane, liman, stadyum, park, kütüphane ve halkevi gibi yararlı kurumlar kazandırdı. Emekli olduğu 1953 yılına doğru Toprak ve İskân müdürlüğüne atandı; bu görevi sırasında Romanya, Bulgaristan ve Yugoslavya’dan gelen göçmenlerin yerleştirilmesinde örnek bir başarı sergiledi. 1963 Yerel Seçimleri'nde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı olarak İstanbul belediye başkanlığı seçimlerine katıldı, ancak kazanamadı. Seçimden galip çıkan Adalet Partisi (AP) adayının, CHP'nin başvurusu üzerine usulsüzlük yüzün...

Aytunç Altındal

İlkokulu İstanbul'da, ortaokulu Diyarbakır'da 1956 yılında bitirdi. Haydarpaşa, Kinde okuyarak liseyi tamamladı. 1969-1971 seneleri arası Gurnsey Writer’s School’da, 1977 senesinden itibaren ise Fransa Sorbon Üniversitesi Fransızca Eğitim bölümünde tahsil gördü. Aytunç Altındal, 1964 yılından başlayarak Haber, Akşam, Cumhuriyet, Yeni Halkçı, Ulus, Günaydın, Yenigün gibi gazetelerde yazılar yazdı. Şiir dışında deneme ve inceleme türlerinde eserler verdi. Çeviri yaptı. Dokuz çeviri kitabı yayımlandı. Yedi kitabı yasaklandı. Fransa ve İsviçre'de bazı yazıları yayımlandı. Şiirleri Sanat Edebiyat, Varlık, Süreç, Bilim-Sanat gibi dergilerde yayımlandı. Bazı şiirleri Amerika ve İzlanda dergilerinde yer aldı. Aytunç Altındal 1973 yılında Partizan adlı şiir kitabı nedeniylıl süren dava sonunda 7.5 yıl hapse mahkum olunca yurtdışına kaçtı. 1975 yılında İsviçre'de "Marksist Yaklaşımla Türkiye'de Kadın" adlı kitabı çıkardı. 1977'de Havass ve1984'de Süreç...